
Wysoki cholesterol nie jest problemem, który dotyczy wyłącznie ludzi z nadwagą. Często wpływ na jego zawyżony poziom we krwi mają czynniki genetyczne - jeżeli któryś z rodziców zmagał się z wysokim cholesterolem, to bardzo prawdopodobne, że my również będziemy mieli z tym problem. Schorzenie takie nazywamy hipercholesterolemią.
Dieta a cholesterol, z czym to się je?
Odpowiednio dobrana dieta i aktywność fizyczna należą do podstawowych niefarmakologicznych sposobów zapobiegania podwyższonemu poziomowi cholesterolu we krwi. Przed omówieniem tego, jakie właściwie produkty są naszymi sprzymierzeńcami w walce ze szkodliwym cholesterolem, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, do czego doprowadzić może nadmierna ilość tego związku chemicznego.
Miażdżyca, choroby serca, udary mózgu czy choroba wieńcowa to tylko niektóre ze schorzeń, na które jesteśmy narażeni i których prawdopodobieństwo pogłębia się wraz ze stosowaniem nieprawidłowej diety i brakiem ruchu. Możemy zminimalizować ryzyko ich wystąpienia włączając do swojego codziennego jadłospisu elementy diety śródziemnomorskiej (która nazywana jest również przeciwmiażdżycową), tj. ryby morskie, oliwę z oliwek, naturalne zioła, owoce i warzywa do każdego posiłku. Moc diety śródziemnomorskiej opiera się przede wszystkim na kwasach tłuszczowych, błonniku i przeciwutleniaczach.
Co poza dietą śródziemnomorską?
W walce z cholesterolem świetnie sprawdzą się również chude mięsa z kurczaka i indyka czy roślinne źródła omega-3, tj. siemię lniane, oleje, orzechy, migdały, pestki słonecznika i dyni. Warto natomiast ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa, słodyczy i całkowite wyeliminowanie żywności wysokoprzetworzonej. Jeżeli chodzi o produkty mleczne - tutaj zaleca się sięganie po te niskotłuszczowe.
Siła z jabłek: profilaktyczne spożywanie co najmniej jednego jabłka dziennie pomoże pozbyć się nam nadmiaru cholesterolu w surowicy krwi. Istotnym jest, aby jabłka były jasne, bo jak dowiedli holenderscy uczeni, im jaśniejsze rośliny, tym bardziej chronią przed poważnymi skutkami chorób układu krążenia.