
Wraz z nadejściem jesieni zbliża się długo wyczekiwany sezon na pyszne mandarynki. Niewiele osób jednak zastanawia się, w jaki sposób można wykorzystać skórkę tego pysznego cytrusa, a jak się okazuje, tkwi w niej ogrom właściwości zdrowotnych. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj szczególną moc skrytą w niepozornych mandarynkach.
Strażniczka odporności organizmu
Nie bez powodu mandarynkami najchętniej zajadamy się w okresie zimowym - to właśnie wtedy nasz organizm najbardziej potrzebuje wsparcia odpornościowego, a już kilka mandarynek wystarcza na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jednak ten soczysty owoc bogaty jest w o wiele więcej cennych składników, jak na przykład witamina A, która wpływa korzystnie na skórę, kości oraz zęby. Ponadto mandarynki są w stanie niszczyć komórki odpowiedzialne za niektóre nowotwory, ponieważ zawierają salvestrol Q40 (szczególnie dużo jest go w skórce).
Nie wyrzucaj skórek mandarynek!
Skórki po tym owocu często lądują w koszu. Wiele osób wychodzi z założenia, że są one spryskane i nie nadają się do dalszego użytku. Prawda jest jednak taka, iż odpowiednie wyszorowanie skórki wystarczy, aby oczyścić ją ze środków chemicznych. Dlaczego jest ona tak cennym źródłem wielu składników? Ponieważ zawiera nibelytynę - flawonoid, który jest w stanie hamować otyłość, stłuszczenie wątroby, miażdżycę czy cukrzycę typu 2. Nibelytyny w samym miąższu jest mało, jej główne skupisko znajduje się w skórce.
Jeśli szukamy w skórce mandarynki remedium na przeziębienie, możemy z niej zrobić naturalny syrop na kaszel. Wystarczy zetrzeć skórkę tego cytrusa na tarce, dodać odrobinę miodu i odstawić na kilka dni. Fantastyczny lek przeciwkaszlowy gwarantowany.
Ponadto skórki mandarynki mogą stanowić ciekawy, a zarazem zdrowy dodatek do potraw. Dodadzą każdemu daniu orzeźwiającego charakteru, jednocześnie przemycając do niego dużą dawkę witaminy C oraz flawonoidów. Kiedy więc następnym razem sięgniecie po pyszne mandarynki, pamiętajcie o tym, by nie wyrzucać cennych skórek!