Dynia to jedno z warzyw najbardziej bogatych w witaminy i przeciwutleniacze! Nic dziwnego, że króluje porą jesienną. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto jeść dynię!
Dynia pochodzi z terenów Ameryki, gdzie początkowo uprawiano ją jedynie dla nasion. Z czasem ludzie odkryli słodki smak jej miąższu. Na całym świecie istnieje ponad 45 rodzajów tego warzywa – nie wszystkie są pomarańczowe, niektóre mają kolor zielony, brązowy lub biały. Co kryje się w tym niezwykłym warzywie?
Dynia: właściwości
Dynia jest warzywem, które – ze względu na swoje właściwości – przynosi korzyści zarówno zdrowotne, jak i estetyczne.
Bogactwo witamin
Dynia zawiera cały wachlarz dobroczynnych witamin, w szczególności: A, C, E. Świetnie wpływa na skórę – zapewnia jej młody, piękny wygląd. Duża zawartość witaminy C doskonale usprawnia działanie układu odpornościowego, a witaminy A – dobrze wpływa na wzrok.
Źródło beta-karotenu
Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który odpowiada za intensywny, pomarańczowy kolor warzyw. Warto przyswajać przeciwutleniacze, gdyż minimalizują one ryzyko powstawania nowotworów. Beta-karoten zmniejsza także ilość złego cholesterolu w organizmie – a zatem zapobiega miażdżycy i innym chorobom układu krążenia.
Naturalne nawodnienie
Dynia to w ok. 90% woda – można spożywać ją w celu nawodnienia organizmu i zapobiegania zaparciom. Jest to także produkt dietetyczny, gdyż w 100g dyni zawiera się jedynie 26 kalorii! Co więcej, warzywo to ma dużo błonnika, który zaspokoi głód i jednocześnie usprawni metabolizm.
Dynia w wielu postaciach
To jesienne warzywo może być spożywane przez nas na mnóstwo sposobów. Bardzo popularne są zupy-kremy z dyni czy też koktajle i inne napoje z jej dodatkiem (np. dyniowa kawa latte). Dynię można jeść samą – po ugotowaniu lub upieczeniu. Nie zapominajmy o jej pestkach, które spożywane są jako przekąski czy też dodawane do innych dań – np. sałatek. Z dyni można także upiec zdrowe wypieki: ciasta i ciasteczka. Jaki jest Wasz ulubiony sposób na dynię?