
Imbir kojarzy się z aromatyczną, rozgrzewającą herbatą, wypijaną w zimowe wieczory. Ze względu na imbirowe korzyści, nie pija się jej jedynie dla przyjemności. Jakie właściwości ma imbir?
Dokładne pochodzenie imbiru spowite jest tajemnic ą – uprawia się go od ponad 3000 lat, przez co jest jedną z najstarszych przypraw. O imbirze możemy przeczytać już w starodawnych księgach hinduskich. Używano go także na Bliskim Wschodzie i na południu Europy.
Imbir w kuchni
Wykorzystywany jako przyprawa do jedzenia i napojów, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, ułatwiając trawienie i redukując wzdęcia. Ponadto łagodzi mdłości i wzmaga apetyt.
Każdy wie, że warto dodawać go do herbaty podczas przeziębienia. Ale jego właściwości rozgrzewające pomocne są także przy bólach mięśni i stawów – kilka kropel olejku imbirowego podczas masażu przyniesie im ulgę. Spożywanie imbiru łagodzi bóle miesiączkowe i objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Ze względu na swoje właściwości poprawiające krążenie krwi, w Azji jest stosowany jako afrodyzjak.
Regularnie stosowany pomaga zwalczyć migreny, za to zwiększa koncentrację i wydajność umysłową.
Ta roślina ma także działanie odkażające - płukanka z imbiru pomaga leczyć infekcje jamy ustnej i towarzyszący im nieprzyjemny zapach.
Imbir w kosmetyczce
Tę niesamowitą przyprawę stosuje się także w celach pielęgnacyjnych. Olejek imbirowy pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, więc z powodzeniem może być stosowany jako preparat wyszczuplający i antycellulitowy.
Kilka kropel dodanych do szamponu czy odżywki wzbogaci codzienną pielęgnację włosów, m.in. pomoże zwalczyć łupież. Należy pamiętać, że każdy olejek eteryczny trzeba rozcieńczyć przed użyciem – stosowanie ich bezpośrednio na skórę grozi podrażnieniem.
Zapach imbiru często wykorzystuje się jako bazę perfum, szczególnie tych ciepłych, polecanych na jesień i zimę.
Imbir: suszony czy świeży?
Tych dwóch rodzajów nie można stosować wymiennie, ponieważ różnią się smakiem. Suszony, mielony imbir najczęściej wykorzystuje się w słodkich potrawach, ciastach i ciasteczkach, rozgrzewających napojach. Świeży imbir najlepiej nadaje się do dań pozbawionych wyraźnego smaku, np. owoców morza – dodaje im charakterystycznej pikantności. Należy pamiętać, żeby obierać świeży imbir przed użyciem i łączyć go z odpowiednimi przyprawami, najlepiej korzennymi (np. goździk, pieprz, gałka muszkatołowa), ponieważ jego wyrazisty smak nie pasuje do ziół.
Imbir: przeciwskazania
Ze względu na jego ostrość, unikać imbiru powinny osoby o przewlekłych chorobach układu pokarmowego. Kobiety w ciąży mogą jeść imbir, gdyż pomoże przy porannych mdłościach, jednakże powinny ograniczyć się do niewielkich ilości, by nie podrażniać żołądka. Najlepiej skonsultować wprowadzenie imbiru do diety przyszłej mamy z lekarzem.
Stosowania imbiru na skórę nie zaleca się bardzo małym dzieciom i osobom, które mają wrażliwą skórę – ci drudzy mogą używać olejku, jeśli po uprzednim teście alergicznym nie spowoduje on negatywnych skutków. Uwaga! Należy pamiętać, że olejek imbirowy jest fototoksyczny, więc w ciągu 24 godzin nie można wystawiać na słońce części ciała, na które był stosowany.