
Czosnek od lat jest obecny w naszej kuchni i prawdopodobnie ma tyle samo fanów, co przeciwników. Jego charakterystyczny smak i ostry aromat dla jednych stanowią doskonały dodatek do wielu potraw, zaś innych skutecznie zniechęcają do jego spożywania. Warto jednak czasem się przemóc ze względu na lecznicze właściwości czosnku, który jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Dlaczego warto uzupełnić dietę o to warzywo i w jakiej formie je spożywać?
Właściwości lecznicze czosnku
Za lecznicze właściwości czosnku, a także za jego charakterystyczny smak i zapach, odpowiada przede wszystkim allicyna - substancja należąca do związków siarkoorganicznych, która wykazuje działanie grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Co więcej, substancja ta obniża także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, może być również stosowana jako środek odkażający drogi oddechowe. Czosnek jest także źródłem witamin (B1, B2, PP, C czy prowitamina A), mikroelementów, soli mineralnych oraz wielu innych związków, które są zbawienne dla naszego zdrowia. To nie tylko doskonały sposób na przeziębienie, ale także warzywo przyspieszające metabolizm, zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka i jelita grubego oraz polepszające trawienie.
Jak i kiedy stosować?
Czosnek poddany obróbce termicznej traci swoje lecznicze właściwości, dlatego jeśli chcesz poradzić sobie z przeziębieniem i nie tylko, niestety konieczne jest spożywanie go na surowo. Jest jednak kilka sposobów na to, aby ostry smak czosnku nie był aż tak wyczuwalny. Warto dodać rozgniecione ząbki do jogurtu z przyprawami, aby uzyskać pyszny sos pasujący do wielu potraw. Pokrojony w cienkie plasterki sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Doskonałym rozwiązaniem jest także przygotowanie syropu czosnkowego złożonego z miodu, cytryny, wody oraz oczywiście czosnku.
Warto pamiętać, że aby czosnek zadziałał prozdrowotnie należy spożywać 2-3 ząbki dziennie, szczególnie podczas choroby.