
Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski, to roślina, z której suszu przyrządza się napar. Jest to tradycyjny napój paragwajski, popularny w całej Ameryce Południowej, tak jak u nas kawa czy herbata.
Legenda głosi, że boginie księżyca, które wraz z chmurami przybyły na ziemię, zostały zaatakowane przez jaguara. Uratował je starzec, którego w podzięce obdarowały rośliną – z niej starzec mógł przyrządzić „napar przyjaźni”. Wiązał się z tym rytuał: gospodarz częstował naparem gości według wyznaczonej rangi.
Ojczyzną yerba mate jest Ameryka Południowa – napar odkryli Indianie Guarani. Do Europy yerba mate dotarła razem z hiszpańskimi kolonizatorami i jezuickimi misjonarzami. Na starym kontynencie zaczęto uprawiać roślinę i szerzyć ją jako konkurencję dla azjatyckich herbat.
Dlaczego warto spożywać yerba mate? Może to być zdrowsza alternatywa dla kawy czy napojów energetycznych.
Lecznicze właściwości
Yerba mate zawiera kofeinę, a więc dodaje energii, poprawia koncentrację, rozluźnia mięśnie. Ostrokrzew paragwajski jest skarbnicą dobroczynnych witamin i minerałów (zawiera ich prawie 200!): dzięki witaminie B działa antydepresyjnie, koi nerwy i uspakaja wahania nastrojów; dzięki witaminie C i rutynie zwiększa odporność; dzięki witaminie A i karotenie pozytywnie wpływa na wzrok; dzięki krzemowi i siarce pomaga dbać o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. W yerba mate znajdują się także przeciwutleniacze, zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się. Regularne picie naparu wspomaga metabolizm – przyspiesza przemianę materii, ponadto zmniejsza uczucie głodu, więc świetnie zastępuje przekąskę między posiłkami. Co więcej, wśród wspaniałych właściwości yerba mate, znajduje się także skuteczne obniżanie złego cholesterolu.
Jak przyrządzić yerba mate?
Istnieje wiele przepisów parzenia naparu, niektórzy traktują to jak rytuał. Czego potrzebujesz oprócz suszu yerba mate?
- Matero – jest to tradycyjne naczynie, w którym pije się yerba mate, nie jest ono niezbędne, ale na pewno dodaje południowoamerykańskiego klimatu;
- Bombilla (czyt. bombija) – to specjalna rurka do picia yerba mate, posiada ona końcówkę ze specjalnym sitkiem, które oddziela napar od fusów.
- Wsyp susz yerba mate do ¾ wysokości naczynia (może być to matero, może być zwyczajny kubek);
- Zanurz bombillę w suszu – musi pozostać w tym samym miejscu do końca picia;
- Zalej susz gorącą wodą (nie wrzątkiem!);
- Odczekaj 5 minut;
- Ciesz się egzotycznym smakiem yerba mate i energią z niej płynącą! Tradycja nakazuje wypluć pierwszy łyk, gdyż jest bardzo intensywny.
Z zużytego już naparu możesz przyrządzić kilka naparów – nie będą one tak intensywne jak pierwszy, ale pozwolą Ci zachować energię na długo.