Od przedszkola uczono nas, że z jarzębiny można stworzyć piękne korale, ale pamiętajmy, że jeszcze lepiej stosować ją jako roślinę leczniczą. Już starożytni widzieli w niej doskonałą przyprawę, która nie tylko wzbogaca smak potraw, ale też pozytywnie wpływa na serce, niewydolność nerek, leczy hemoroidy i biegunki. Owoc leczniczy, który może być trujący… Rośliny lecznicze trzeba traktować jak lekarstwa - zanim zaczniemy je stosować, powinniśmy zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania. Jako, że nasza jarzębina takiej instrukcji nie posiada, postanowiliśmy zebrać dla was 3 najważniejsze informacje, z którymi należy zapoznać się przed jej zastosowaniem. 1. Jarzębiny nie możemy po prostu zerwać z drzewa, umyć i zjeść. Surowe owoce tego zioła leczniczego zawierają trujący kwas parasorbinowy, który może wywołać biegunkę, wymioty, a nawet uszkodzić układ moczowy. Należy więc przed zastosowaniem przemrozić ją (24 h w zamrażarce), zblanszować lub zalać roztworem na bazie octu. 2. Jako zioło lecznicze stosuje się zarówno kwiaty, jak i owoce jarzębiny - choć te drugie są bardziej popularne. Kwiaty zbiera się od maja do czerwca, natomiast owoce od sierpnia nawet do końca października. 3. Przetworów z jarzębiny, ze względu na zwarte w niej kwasy, nie zaleca się m.in. chorym na nadkwasotę żołądka i dwunastnicy oraz kobietom w ciąży. Owoc leczniczy od a do z Aby Was przekonać, że jarzębina to wyjątkowa roślina lecznicza, przedstawiamy jej najważniejsze właściwości w telegraficznym skrócie: – Zawiera 2 x więcej beta-karotenu niż marchew. A jak wiadomo beta-karoten może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych, obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału oraz wspomaga funkcjonowanie wzroku. – W 100 g jarzębiny znajduje się 35-45 mg witaminy C. Można więc powiedzieć, że to zioło lecznicze ma jej tyle, co popularne owoce cytrusowe i doskonale sprawdzi się podczas przeziębień. – Na Syberii popularna jest kuracja sokiem z owoców jarzębiny, którą stosuje się w profilaktyce oraz leczeniu zewnętrznych i wewnętrznych hemoroidów. Należy go pić 3 razy dziennie (po 30 g) np. zmieszanego z wodą lub miodem. – Napar z owocu jarzębiny stosuje się jako lek moczopędny oraz przy schorzeniach wątroby, nieżycie żołądka i zaburzeniach przewodu pokarmowego. jarzebina-fb Pyszny owoc leczniczy! No to teraz czas na najsmaczniejszą cześć artykułu, czyli informacje o tym co można wykonać z jarzębiny. Warto pamiętać, że roślina ta w medycynie ludowej była stosowana od wieków szczególnie przy grypie i leczeniu chrypki, natomiast nasze babki robiły z niej pyszną konfiturę. Pamiętajmy, że z owoców tego zioła leczniczego (jeszcze zdążymy je zebrać tej jesieni!) możemy przyrządzić: – dżem, – konfiturę, – mus, – sok, – syrop, – nalewkę, – likier. Warto pamiętać, że jarzębinę możemy z powodzeniem łączyć z innymi owocami. Dobrym przykładem jest dżem jabłkowo-jarzębinowy lub mus jarzębinowy z dodatkiem dyni. Informacje zawarte w tym artykule nie stanowią indywidualnej diagnozy lub porady lekarskiej. Polub nasz profil “Dbam o zdrowie naturalnie” i bądź na bieżąco ze wszystkimi artykułami.