
Żurawina to owoc, który w naszym kraju wciąż jest nie do końca doceniany. Mimo tego, że ma szerokie zastosowanie w kuchni i coraz częściej dodaje się go do mięs czy sałatek, spora część osób nie zdaje sobie sprawy, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają te czerwone owoce. Jedzenie żurawiny to doskonały sposób na walkę z infekcjami dróg moczowych, a także wieloma innymi schorzeniami.
Żurawina - właściwości lecznicze
Owoce żurawiny są źródłem wielu witamin (C, B1, B2, B6, E,) soli mineralnych (wapń, miedź, fosfor, jod), a także flawonoidów oraz błonnika. Dzięki działaniu antybakteryjnemu i przeciwgrzybiczemu żurawina może być z powodzeniem stosowana przy wszelkiego rodzaju infekcjach jako element wspomagający tradycyjne leczenie. Co więcej, zapobiega próchnicy oraz chorobom dziąseł i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także niektórych nowotworów. Jej działanie docenią również osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy - żurawina reguluje przemianę materii i pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Jest też doskonałym sposobem na zapalenie pęcherza moczowego. Żurawina zmniejsza ilość bakterii E.Coli, które są odpowiedzialne za ten rodzaj infekcji. Dzięki niej bakterie tracą zdolność przyczepiania się do ścianek dróg moczowych, a co za tym idzie, zostają szybciej wypłukane. Owoce żurawiny nie tylko zapobiegają nawrotom zapalenia, ale też są pomocne w przypadku osób, które mają problem z nieopróżnianiem pęcherze do końca oraz częstym oddawaniem moczu.
Jak stosować żurawinę?
Owoce żurawiny można dodawać do sałatek, owsianki czy deserów. Odznaczają się jednak dość cierpkim smakiem, dlatego dla części osób spożywanie jej w formie suszonej lub surowej może nie należeć do przyjemności. Warto natomiast sięgnąć po sok lub syrop żurawinowy, który może być stosowany np. jako dodatek do herbaty z miodem. Owoce świetnie sprawdzą się jako element prozdrowotnych koktajli, przykładowo na bazie jogurtu naturalnego. Z żurawiny od lat przygotowuje się również wszelkiego rodzaju przetwory - konfitura z tych czerwonych kulek fantastycznie komponuje się z mięsem, a także z wieloma serami, takimi jak np. grillowany camembert.