
Zimą szczególnie łatwo o niedobory witaminowe. Niewielkie nasłonecznienie ogranicza nam witaminę D, a zmniejszona dostępność warzyw i owoców resztę witaminowego wachlarza. Jak dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, by zachować zdrowie i poprawić odporność?
Witamina D
Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, m.in. odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, mocne kości czy wysoką odporność. Niedobór witaminy D jest bardzo powszechnym zjawiskiem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, i trudno go rozpoznać. Pierwszymi oznakami zbyt małej ilości tej witaminy w organizmie są: bezsenność i ogólne osłabienie, utrata apetytu, zaburzenia widzenia, bóle kostno-mięśniowe, wypadanie włosów. Niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy u małych dzieci, osteoporozy u dorosłych, a także do chorób autoimmunologicznych i układu krążenia. Oprócz słońca źródłem witaminy D są: nabiał, wątróbka, jajka, karp, śledzie, sardynki. Niestety produkty spożywcze zawierają zbyt małą ilość witaminy D i często potrzebna jest suplementacja.
Witamina C
Obok witaminy D, jest ważnym dla naszego układu immunologicznego składnikiem. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych w organizmie i musimy dostarczać ją z zewnątrz, ponieważ nasz organizm nie potrafi jej syntetyzować. Choć w dzisiejszych czasach niedobór witaminy C występuje bardzo rzadko, należy zwrócić uwagę na objawy takie jak: ogólne osłabienie i senność, brak apetytu, depresja, bóle reumatyczne. Źródłami witaminy C są: owoc róży, owoce jagodowe i cytrusowe, warzywa kapustne, ziemniaki.
Witamina A
Funkcje tej witaminy w ludzkim organizmie ciągle są przedmiotem badań. Do najlepiej poznanych właściwości należy prawidłowe widzenie. Ponadto witamina A stymuluje układ odpornościowy do działania i odpowiada za wydzielanie hormonów tarczycy. Jednym z najwyraźniejszych objawów niedoboru tej witaminy jest zaburzenie widzenia, zwłaszcza przy gorszym świetle. Niedobór witaminy A można także poznać po grudkowym zapaleniu skóry, szczególnie twarzy. Witaminę A naturalnie znajdziemy w czerwonych, pomarańczowych oraz żółtych warzywach i owocach bogatych w karotenoidy, mleku, maśle, jajach, mięsie, rybach (zwłaszcza: tuńczyku, śledziach, sardynkach).
Magnez
Podczas chłodnych dni, gdy częściej odczuwamy spadek energii, pijemy więcej kawy, która wypłukuje z naszego organizmu magnez. Warto pamiętać zatem, by dostarczać go sobie regularnie. Wpływa on korzystnie na układ nerwowy: redukuje stres i poprawia dobre samopoczucie. Magnez znajduje się w: kakao, orzechach, soi, płatkach owsianych, kaszach czy pieczywie pełnoziarnistym.