
Kojarzona głównie z czarną słodkością o specyficznym smaku - lukrecja. Nie wszyscy wiedzą jednak, że jest to jedna z najstarszych roślin stosowanych w lecznictwie. Zdecydowanie warto poznać bliżej właściwości lukrecji, aby móc w pełni korzystać z jej atrybutów zdrowotnych.
Czym wyróżnia się lukrecja?
Najbardziej cenionym elementem tej charakterystycznej rośliny jest korzeń, który uznawany jest za cenny środek leczniczy. Co ciekawe, jest on około 50. razy słodszy od zwykłego cukru, czyli sacharozy. Aż połowa składu suchej masy korzenia to związki aktywne, wśród których znaleźć można flawonoidy, kwas glicyryzynowy oraz glicyretynowy - dwa ostatnie składniki wykazują działanie antyalergiczne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, a także immunostymulujące.
Antidotum na problemy zdrowotne
Lukrecja stosowania jest w leczeniu zaburzeń układu oddechowego, m.in. w astmie oraz nieżycie oskrzeli. Jej spożywanie pomaga w produkcji zdrowego śluzu. Ponadto lukrecja wykazuje działanie estrogenne - izoflawony zawarte w korzeniu regulują poziom metabolizmu estrogenów, obniżając go i podwyższając w zależności od zaistniałych potrzeb.
Co najważniejsze, lukrecja łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe. Jeśli zmagamy się z zatruciem pokarmowym, wrzodami żołądka albo zgagą, ekstrakt z korzenia tej cennej rośliny przyspieszy regenerację błony śluzowej żołądka. Lukrecja charakteryzuje się też działaniem zwiększającym żywotność komórek jelitowych.
Składniki zawarte w lukrecji stanowią pomoc w walce z chorobami skóry - zmniejszają aktywność melanocytów, które odpowiadają za przebarwienia, natomiast glicyryzyna przyspiesza gojenie się ran oraz skutecznie wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry.
Zaufaj naturze
Mnogość właściwości zdrowotnych, jakie wykazuje lukrecja sprawia, że warto zdecydować się na pomoc tej rośliny w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych, skórnych, a nawet oddechowych. To naturalny sposób na walkę z wieloma chorobami, na które lukrecja potrafi znaleźć remedium.